Ugrás a tartalomhoz
Társasági iformációk Fogyasztói információk Pénzügyi adatok Kapcsolódó dokumentumok Társasági események Közlemények

Az MBH Jelzálogbank Nyrt. története

1998: Alapítás

Az MBH Jelzálogbank Nyrt. mint Földhitel és Jelzálogbank Részvénytársaság, illetve később, mint Takarék Jelzálogbank Nyrt. (továbbiakban: Bank) 1998-ban kezdte meg működését. Az első szakosított jelzálogbanki pénzintézetként lefektette a jelzálogbanki háttérrel működő jelzáloghitelezési üzletág alapjait a magyar bankpiacon, aktívan részt vett a jelzálogbanki működés jogszabályi környezetének fejlesztésében, s országszerte elérhetővé tette a jelzáloglevéllel finanszírozott jelzálogalapú finanszírozást. Az MBH Jelzálogbank Nyrt. részvényei 2003 novembere óta forognak a Budapesti Értéktőzsdén.

Kezdetben egyik fő tevékenysége a lakáscélú ingatlanok fejlesztésének és vásárlásának a finanszírozása, illetve az államilag támogatott lakáshitelek folyósítása lett. A másik fő tevékenység mindig is a jelzáloglevél kibocsátás volt. A Bank 2000. év végére a magyar lakásfinanszírozás és jelzáloglevél-kibocsátás jelentős szereplőjévé vált.

Fokozatosan megismertette a piaci szereplőkkel a jelzálogleveleket, közvetlen kapcsolatokat alakított ki a hosszú lejáratú befektetési lehetőségeket kereső befektetői körrel és kiépítette a nyilvános jelzáloglevél kibocsátás elsődleges és másodlagos piacának alaprendszerét. Neve a nemzetközi jelzáloglevél piacon is ismertté vált. Mint jelzáloglevél-kibocsátó 10 alkalommal nyerte el a BÉT által alapított „Az év legjobb hitelpapír-kibocsátója” illetve „Az év jelzáloglevél-kibocsátója” díját.

2006-2015: Bővülés, fejlődés, pozíciószerzés

A 2006-ban az akkori FHB Kereskedelmi Bank Zrt. néven megalapított leánybankjával a Bank megkezdte a volt FHB Csoport kiépítését, melynek részévé vált az FHB Szolgáltató Zrt., az FHB Ingatlan Zrt. valamint az FHB Életjáradék Zrt. is. A Bank volt az FHB Csoport anyavállalata, tulajdonosi felügyeletet gyakorolt a csoport tagjai felett.

2015: Csatlakozás az Integrációs Szervezethez

A Bank 2015 szeptemberében az Integrációs Hitelintézetek Központi Szervezetének (IHKSZ) tagjává vált. Az IHKSZ jelenleg is működő belső garanciarendszere kiterjed a Bank által kibocsátott értékpapírokra is, ezáltal tovább fokozva a jelzáloglevelek fedezettségének biztonságát.

2017-2023: Új név (Takarék), új stratégia, fókuszban a refinanszírozás

A Bank ezekben az években értékesítette összes leányvállalatát és átadta csoportirányítási feladatait akkori fő tulajdonosa, az MTB Takarékszövetkezeti Bank Zrt. részére. A Bank neve 2018. június 25-től hivatalosan Takarék Jelzálogbank Nyrt. lett.

A Bank profilja 2018-tól teljesen letisztult, a csoporttagok hosszú távú céljaihoz illeszkedően, önállón már nem hitelez, tisztán refinanszírozó jelzálogbankként működik, fő tevékenységi köre ennek megfelelően a jelzáloghitelek refinanszírozása a csoport tagjai és csoporton kívüli partnerbankok számára, valamint a jelzáloglevél kibocsátás.

2023- : MBH Csoport tagja új néven – MBH Jelzálogbank Nyrt.

2023. május 1-től megalakult az MBH Csoport. A csoport tagjaként új cégnevünk 2023. május 1-jei hatállyal MBH Jelzálogbank Nyilvánosan Működő Részvénytársaság lett – változatlan üzleti profil mellett. Az MBH Jelzálogbank Nyrt. egyaránt tagja az MBH Bank Prudenciális Csoportnak és az MBH Integrációs Csoportnak is.

A Bank a 2021-ben elkészített Zöld Jelzáloglevél Keretrendszere alapján aktív zöld jelzáloglevél kibocsátó a hazai tőkepiacon. Elkötelezettek vagyunk a fenntartható jelzáloghitelezés iránt, ESG stratégiánk és a Fenntarthatósági Jelentéseink számot adnak vállalásainkról és eredményeinkről.